подковата на жабата – the frog’s horseshoe

„ала-бала/ници_всякакви.bg“ – „bla-bbit/s_anykind.bg“

Интересни времена

Posted by Val на април 23, 2008

  

Днес бил денят на книгата (не знаех, че има такъв 😮 ) – също като международният ден на жената, ха! Според мен всички дни са достойни да са дни на книгата и на жената :mrgreen: . Иначе, по тази логика скоро може да обявим и ден на храната… 😉 Хм, кой знае, може и да има вече такъв…

Снощи дочетох Интересни времена на Тери Пратчет. Е, той не е Саполски или Кундера, нито Амели Нотомб ( на които Лид е фен 🙂 ), но истински ме разсмива и в същото време ме кара да се замислям…

Книгата започнах да чета наскоро. По странно стечение на обстоятелствата (пак тази случайност а-ла-уди-алън!) още в началото Тери засяга две от любимите ми теми, които тъкмо бях споменала в коментари към Лид – ‘ефекта на пеперудата’ и играта на Провидението… 😀 Отгоре на всичко (като по поръчка) действието се развива в Ахатовата Империята, с нейната Червена Армия и дворцови интриги за престола ( 😉 > Китай)… След като приключих, реших да напиша пост за заглавието на книгата, което има отнощение към днешната ситуация в Китай и реакцията на хората.

Ето какво казва Уикипедия за заглавието:

Дано живееш в интересни времена се счита за древна китайска поговорка или първото от три жестоки проклятия (другите две са: Дано привлечеш вниманието на властите и Дано намериш онова, което си търсиш), ала досега не е представен текст, който да претендира  за оригинал. Това подлага на съмнение истинския произход на фразата…

Една от теориите търси корените в друга поговорка: По-добре куче в мирни времена, отколкото човек в епоха на хаос, с китайски вариант:

寧為太平犬,不做亂世人

Aнглийският автор Ърнест Брама (Ernest Bramah – виж Уикипедия) я приписва на свой измислен герой – китайски разказвач на име Кай Лунг.

Книгата на цитатите (Yale Book of Quotations) представя поговорката в „Американско Общество и Межународното Право“ – том 33 от 1939 г. и твърди, че няма открит автентичен вариант на текста.

Единственото ‘доказателство’ за произхода на пословицата е дадено през 1939 година. Ф. Р. Кудерт (член на управителния съвет на Колумбийски университет) споменава във встъпителното си слово при откриване на „Академия на Политическата Наука“, че пословицата представлява китайско проклятие, цитирано в писмо от Остин Чембърлейн, брат на британския министър-председател Невил Чембърлейн. В писмото се споменава, че британски дипломат е чул проклятието в Китай.

Тери също се ‘заиграва’ със заглавието – в типичен за него стил. 😉 Любителите на Света на Диска ще открият и много други интересни моменти, но… нека те станат личен избор за всеки, решил да разлисти книжката. 🙂

Ако ти хареса, плюй на подковката, метни я през ляво рамо за късмет, а после гласувай за костенурката! 😉

Advertisements

6 Коментари to “Интересни времена”

 1. Debi said

  Валка,
  връщаш ме 15 години назад, когато поглъщах като гладно мисирче фентъзи романите на Пратчет;-)
  Идеите за хаоса и как някой разиграва съдбите на простосмъртните на партия шах ме запалиха да търся нови истории от Света на диска.

  Четивата на Пратчет определено са забавни, с много препратки към истински личности и приказни герои, както и с лингвистични каламбури.

  Чела ли си Лимони на масата на Джулиан Барнс? В нея лимоните са представени като китайски символ на смъртта. Но разказчетата в книгата са много приятни, предполагам ще се изкефиш.

 2. Val said

  Деби, така си е – скромен фен съм на ‘фентъзи’ откакто се запознах с Толкин и Урсула Легуин. 🙂 Прочетох „Билбо Бегинс“ (Хобит) още в 4-ти клас, а „Землемория“ открих в 6-ти чрез откъси в списание… (the original I bought in English more than 10 years ago, I guess, but that’s besides the point – I already knew Ursula from „The Left Hand of Darkness“ which I read in 6th or 7th grade… )

  I shall certainly try „The Lemon Table“ 🙂 one day – upon your recommendation! 😉

 3. albinos said

  Знаеш ли каква книга мислех да си купя онзи ден – „Фасове“ на Ваня Щерева, обаче в последния момент се отказах. Магазинерите бързаха да затварят магазина и не можах да я разгледам добре. Някой да знае дали си заслужава тази книга?

 4. Val said

  Лелеее… Ал, много ти благодаря за тази информация – разгледах два сайта и се ужасих от съвпаденията. До момента не знаех, че съществува Ваня Щерева с група Matchpoint… Освен, че мнозина като мен явно са били пленени от филма на Уди 😉 излиза, че и не само аз намирам за ценно да съм жаба 😀 … Ще взема да я потърся тази книга.

  http://www.bg.vanyashtereva.com/knigite.html

  http://matchpoint.mp3.bg/

 5. Debi said

  Книжката на Ваня Щерева я получих като подарък за рождения си ден.
  Прелиствам си я в тоалетната(моето любимо място за четене, което така бях окупирала в детството си, че домашните му викаха сладкарницата – поглъщането на страници изглеждаше като похапване на торта гараж или сочна тригунка в сладкарница Космос:-))
  Имам чувството, че си водя приятен женски разговор с много близка приятелка, докато обръщам листите. Няма поза, няма изискани фрази, проста житейска словесност…Изпускаме кълбета дим и присвиваме очи, защото цигарите са серт, очите ни се пълнат с влага и не е ясно дали заради задушливата атмосфера или от емоциите, които ни владеят, но се задавям за малко и после кашлицата ми е освобождаваща. Споделянето на мисли и преживявания ни носи успокоение…
  Както е известно, моя милост не пуши, но ми беше приятно да дръпна един фас назаем;-)

 6. Val said

  Деби, благодаря за чудесния коментар!!! Ще ми донесеш ли да си дръпна от фаса, ако може (макар и аз да не пуша вече, както знаеш…)? 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: