подковата на жабата – the frog’s horseshoe

„ала-бала/ници_всякакви.bg“ – „bla-bbit/s_anykind.bg“

Острието на бръснача

Posted by Val на юли 12, 2008

Черна корица: разрязано през средата лице (като от ръб на дамска капела). Не ми харесва – не отразява това, което открих в книгата. Познавам стила на Моъм от едно английско издание на Луна и Грош, от преведените на български Разкази и екранизацията на Цветният воал, до която се домогнах чрез DVD.

Острието изследва темата за Пътя и достигането до ‘себе си’, до онова най-съктровено за всеки желание, което отразява същността на душата. Софи, Изабел, Грей, Елиот осъзнават своето желание, но не им достига духовна сила да го обозрат като нещо осъществимо. Затова правят алтернативния избор – просто живеят, примирени с недостижимото…

Лари е различен. Той упорито отказва да започне ‘почтена’ работа за положение в обществото. Интуитивно усеща, че търси нещо и не бива да спре, преди да го намери. Поглъща купища книги, пътува, появява се внезапно и пак така изчезва… Постига щастието с просветление за красотата на света. Прави го по Фаустовски – с болка от екстаза при вида на възхитителен изгрев в планината: още миг и би умрял… В този миг осъзнава: животът е, за да се живее. Не е нужно да си роб на познанието, да прочетеш много книги или да научиш различни езици, нито дори да пропътуваш целия свят. Просто трява да улавяш красотата в преходното и да й се радваш, докато я има, да се самоусъвършенстваш духовно.

Философията на Лари много прилича на светоусещането на една летяща костенурка! 😉

Моъм ме очарова с умелото описание на отрязък от събитийността в Южна Франция. Е, признавам, малко тривиално бе сливането на Лари с Абсолюта чрез обозримата красота на природата, но едва ли има по-инстинктивен начин. Човек се стреми към единение с Божественото и го постига по своему. Някои така и не надмогват чувството си за справедливост и морална отговорност, макар дори те да постигат интуитивна мъдрост…

Всеки се слива за миг с Абсолюта, но малцина успяват да не се разбунтуват срещу идеята, че светът е създаден просто ‘ей така, за забавление’. Войните, болестите, гладът са част от това забавление – част от Красотата, която иначе би била статична и мъртва. Може би дори грозна.

Както казва Лари, един ден човекът ще еволюира и ще съумява да се слива с Абсолюта когато пожелае – подобно на развитието на палеца, този уникален орган, с който можем да докоснем кутрето…

Дали тогава красотата ще съществува жива, в дуалистично единство със спомена за грозното и въображаемото зло? … Не съм убедена, че бих харесала такъв свят.

Advertisements

4 Коментари to “Острието на бръснача”

 1. lyd said

  Да, бе, така както го описваш, и на мен ми заприлича 🙂

 2. Val said

  Ако не си чела книгата – препоръчвам ти я. Не става въпрос само за Лари – Моъм представя цяло общество, при това – действието се развива в любимата ми Френска Ривиера… 🙂
  Само Лари разказва за пътешествията си.

  Аз много харесах и Цветният воал – гледай го, ако ти попадне!

 3. xunap said

  Като ти прочетох статията май се навих да я прочета. Че и с мен са ставали такива неща. Падам си по съзерцание на облаците, по гледане на цъфнали дървета и в такива моменти спирам да се интересувам от каквото и да е било.
  Христо

 4. Val said

  Здравей, Христо! От казаното прибързвам да предположа, че пишеш и поезия… Аз се опитах да сътворя едно хайку на японски, а преди няколко дни взех, че пуснах 5 на български за един конкурс тук: Валентина Атанасова – Вал.

  Няма да те лъжа – Острието не е книга за съзерцанието, но мисля, че ще ти хареса. Моъм е достатъчно добър! 😉

  Ако имаш поезия, ще се радвам да я прочета, но дори да нямаш, със сигурност ще се отбия да разгледам блога ти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: